Eterična Ulja


Eterična ulja su nemasni prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka dobijeni pomoću destilacije, ekstrakcije ili nekom drugom metodom izolacije. Za dobijanje ulja koriste se različiti delovi biljke: cvetovi, osušeni pupoljci, listovi, stabljike, trava, drveni delovi, kore, biljne smole, semenke, plodovi. Esencijalna ulja imaju visoku sposobnost prodiranja kroz površinski sloj kože, uzrok tome je lipofilnost molekula i male molekulske mase. Zbog svoje hemijske strukture, eterično ulje je već samo po sebi parfemska kompozicija, jer sadrži oko sto različitih jedinjenja – terpena, alkohola, fenola, estara, aldehida i ketona. Da bi ulja bila delotvorna, potrebo je da budu prirodna i čista.  

aromaterapija 00
Masaža eteričnim uljima posebno je delotvorna u lečenju problema sa kojima se susreću žene, kao što su PMS i poremećaji u menopauzi. Takođe, može nam olakšati blaže oblike tegoba i depresije, nesanicu, emocionalne disbalanse, glavobolje, bolove u mišićima itd. Većina eteričnih ulja odlično neguje kožu. Ona uravnotežuju lučenje sebuma i poboljšavaju tonus kože delujući na funkciju kapilara. Takođe, esencije biljaka mogu se koristiti u preparatima za kosu i kožu glave jer sprečavaju pojavu peruti i podstiču rast kose. Ako ih nanosite bez masaže, eterična ulja pomažu da se rešite gljivica, svraba ili herpesa. Ako ih koristite za parne inhalacije, možete ublažiti prehladu i grip, kao i kašalj, upalu krajnika ili grla.

etericna ulja slika

Pored toga što su eterična ulja lekovita, samo njihovim mirisanjem popravljamo raspoloženje i osećamo se bolje. To se dešava zato što je čulo mirisa povezano sa limbičkim sistemom – područjem u mozgu koje se bavi emocijama i pamćenjem. I baš tu leži objašnjenje tajanstvenih mogućnosti umeća aromaterapije i psihoaromaterapije koja pomaže kod emocionalnih i mentalnih disbalansa.

U Aroma Tea web shopu možete pronaći veliku ponudu eteričnih ulja, posetite nas!